شهرکابل (پژواک، ١٨ثور٩١): “يک معتاد، برى پيدا کدن پول خريد موادمخدر، به هرکار دست ميزنه؛ اما مه تصميم دارم بعد از اى، خساراتى را که به خانواديم داده ام جبران کنم.”
اين گفتۀ محمداکبر است که امروز (١٨ ثور) با ٤٠ معتاد ديگر، در شفاخانۀ دوصد بستر تداوى معتادان جنگلک کابل، پس از معالجه صحت ياب شده است.
وى که٢٤ سال دارد، ميگويد که شش سال قبل در ايران معتاد شده بود، نخست ترياک و کرستال(نوع پيشرفتۀ هيروئين) مصرف ميکرد؛ اما در دوسال اخير به هيروئين روى آورده بود.
اين معتاد صحت ياب شده، به آژانس خبرى پژواک گفت: “ا زکسىيکه مواد مخدر مصرف ميکنه، خانواده اش هم دورى ميکنه؛ چون وقتى خمارميشه به هر کارى دست ميزنه.”
وى که درايران تا صنف نهم مکتب درس خوانده، از اينکه خود را اکنون به حيث يک فرد سالم جامعه مى يابد، ابراز خرسندى نموده، افزود: “مه تصميم گرفتم که ديگه دنبال مواد مخدر نروم؛ چون از موادمخدر بسيار بدبختى کشيدم.”
اين جوان که مجرد است، علاوه نمود که در گذشته بار دوش خانواده بود؛ اما بعد از اين تعهد ميکند که کار کند و زحمت بکشد و نه تنها براى خانواده، بلکه براى جامعۀ خود مصدر خدمت شود.
محمدهادى برادر يکى از معتادانى که امروز از شفاخانۀ دوصد بستر جنگلک مرخص شده، گفت که برادرش ٢٥ ساله است و خانم و يک طفل دارد و از اينکه به موادمخدر معتاد بود، باعث رنج خانواده گرديده بود.
وى افزود: “از اينکه برادرم حالا جور شده، بسيار خوشحال استيم؛ چون وقتى که برادر خود را در حالت نشه ميديديم، رنج ميکشيديم.”
هادى علاوه کرد که بايد بعد از اين، خانواده ها بيشتر متوجه معتادان صحت ياب شده باشند و زمينۀ کار، براى شان مهيا گردد و نگذارند تا با افراد ولگرد معاشرت نمايند.
دوکتور احمدطاهر سلطانى رئيس شفاخانۀ دوصد بستر تداوى معتادان جنگلک ميگويد که اين ٤٠ تن، از يک تا يک و نيم ماه تحت تداوى قرار داشتند.
وى افزود که همۀ آنها مرد بوده و بعد از مرخصى، تحت پروگرام تعقيب تيم شفاخانه بوده و در منازل شان مورد بررسى قرار ميگيرند؛ اگر نياز به تداوى بيشتر داشتند، توسط تيم کمک ميشوند.
رئيس شفاخانه علاوه کرد که اين دومين دور تداوى معتادان است، در دور اول ٧٧تن پس از ٣٠ تا ٤٥ روز تداوى، در ماه حمل سال روان مرخص شدند.
اين درحالى است که معينيت مبارزه با موادمخدر وزارت امور داخله، در نيمۀ سال گذشته گفته بود که در آن سال، بيش از ١٣٧٠ معتاد از شهر کابل جمع آورى و براى تداوى به شفاخانه هاى کابل منتقل گرديده بودند.
طبق آمار رسمى، حدود يک ميليون تن در افغانستان به موادمخدر معتاد بوده و وزارت مبارزه با موادمخدر ميگويد که حکومت، تنها توان معالجۀ يک درصد آنها را دارد؛ اما تا چند سال آينده تداوى معتادان تا چهل درصد افزايش خواهد يافت.
بر اساس معلومات وزارت مبارزه با موادمخدر، ١٢٠ هزار تن آنها را زنان، ٢٥٠ هزار تن ديگر را افراد زيرسن ١٨ سال، و بقيه را جوانان و مردان تشکيل ميدهند.
گفتنى است که قرار گزارش سال گذشتۀ ميلادى ادارۀ مبارزه عليه مواد مخدر و کنترول جرايم ملل متحد (UNODC)، نظر به آفات طبيعى که در کشتزارهاى کوکنار در کشورهاى ديگر به وجود آمده بود، افغانستان ٩٠ درصد ترياک جهان را توليد نموده؛ حال آنکه سال گذشتۀ آن ٨٢ درصد ترياک جهان را توليد کرده بود.