Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

author avatar
17 Oct 2015 - 15:36
author avatar
17 Oct 2015 - 15:36

بعد از ماه‌ها، امروز واشنگتن دی سی شاهد حمایت گسترده از افغانستان بود. رئیس جمهور اوباما خلاف راهبرد و شعارهای کارزارهای انتخاباتی‌اش، امروز اعلام کرد که نظر به وخامت اوضاع کنونی افغانستان و برای حمایت از نیروهای امنیتی افغان و برای تأمین امنیت افغان‌ها، ایالات ‌متحدۀ امریکا ۹۸۰۰ تن از نیروهای خویش را در افغانستان تا پایان سال ۲۰۱۶ حفظ خواهد کرد. 

این نیروها دو مسوولیت اساسی را به عهده خواهند داشت: مبارزه با هراس افگنی؛ و حمایت از نیروهای افغان. نظر به توافقنامه دوجانبه امنیتی میان افغانستان و ایالات‌متحدۀ امریکا، نیروهای این کشور می‌توانند لانه‌ها، سران، افراد و منابع هراس افگنان را مورد حملات قرار داده از بین ببرند. مسوولیت  مأموریت مبارزه با هراس افگنی، بیشتر به عهده قطعات خاص نیروهای امریکایی خواهد بود؛ اما در کل این نیروها یک بخش از مأموریت آموزش، پرورش و مشوره دهی به نیروهای افغان خواهند بود.

مصرف سالانه ۹۸۰۰ تن  از نیروهای امریکایی در افغانستان، حدود شانزده میلیارد دالر تخمین شده؛ اما نظر به تصمیم قبلی رئیس جمهور اوباما، قرار بود که سال آینده فقط ۱۰۰۰ تن از نیروهای امریکایی برای محافظت سفارت این کشور در افغانستان باقی بمانند؛ اما نظر به فیصله امروزی، نیروهای امریکایی در میدان‌های هوایی بگرام،‌ کندهار و ننگرهار باقی خواهند ماند. باوجوداینکه تا هنوز روی مراکز و تأسیسات متباقی این نیروها تصمیم نهایی صورت نگرفته؛‌ اما بعضى تأسیسات نظامی را این نیروها به‌زودی تخلیه خواهند کرد. 

بودجه دفاعی سال ۲۰۱۶ ایالات‌متحده امریکا ۵۸۵ میلیارد دالر است. پنتاگون همین اکنون روی راهبرد حضور طویل‌المدت این نیروها در افغانستان کار می‌کند و فعلاً با در نظر داشت توصیه‌های قوماندان نیروهای امریکایی در افغانستان،‌ جنرال جان کمپبل، وزارت دفاع این کشور می‌خواهد که بعد از سال ۲۰۱۶ در حدود ۵۵۰۰ تن از نیروهای ایالات‌متحده در افغانستان باقی بمانند. بر علاوۀ مصارف ميلیاردها دالر برای پروژه های انکشافی افغانستان، امریکا همه‌ساله ۴،۶ میلیارد دالر برای حفظ و تقویت نیروهای افغان می‌پردازد.

نظر به راهبرد ایالات‌متحده برای حضور این نیروها، پنتاگون مجبور است تا تخصیص و بودجه راهبرد طویل‌المدت  را تهیه نماید. یکی از موضوعات حساس تصمیم‌گیری حضور نیروهای امریکا بعد از سال ۲۰۱۶ مربوط به رئیس جمهور آیندۀ این کشور می‌شود. چون پالیسی حزب دیموکرات و حزب جمهوریخواه در مورد حضور نیروهای امریکایی در افغانستان متفاوت است. پس سرنوشت حضور نیروهای امریکایی بعد از سال ۲۰۱۶، بیشتر مربوط به حزب حاکم و رئیس جمهور آیندۀ ایالات‌متحده یعنی مربوط به تصمیم جانشین رئیس جمهور اوباما میشود.

سقوط ولایت کندز،‌ تضعیف حکومت وحدت ملی،‌ شدت حملات طالبان،‌ بن‌بست گفتگوهای صلح،‌ و حضور گروه داعش باعث این شد که رئیس جمهور اوباما خلاف راهبردش، مجبور شده تا تصمیم حفظ نیروهایش را در افغانستان اعلام کند. این‌یکی از تصامیم دشوار رئیس جمهور اوباما و حزب حاکم  است؛ اما این تصمیم توسط ريیس سنا،‌ اعضای کانگرس و حزب جمهوریخواهان مورد تأیید قرار گرفت. جان مکین ریس کمیسیون امور دفاعی سنای ایلات متحده اعلام کرد که از تصمیم اوباما قدردانی می‌کند؛‌ اما خواهان ارسال نیروهای بیشتر به افغانستان شد. 

حفظ نیروهای امریکایی در افغانستان، از یک سو نشان‌دهندۀ تعهدات و دوستی ایالات‌متحدۀ امریکا با افغانستان است؛ اما از سوی دیگر نشان‌دهندۀ وخامت اوضاع امنیتی در کشور است. باگذشت یک سال از حکومت وحدت ملی، وضعیت امنیتی کشور بدتر شده است. مردم افغانستان این تصمیم امریکا را شانس دوم به حکومت وحدت ملی دانسته و از حکومت می‌خواهند که از این فرصت استفاده نموده،‌ منازعات دولتی را خاتمه بخشیده،‌ کشور را نجات داده و نگذارند که ملت رنجدیده، قربانی خواهشات و رقابت‌های شخصی و  سیاسی شود. 
يادداشت: این مقاله بيانگر نظر نویسنده است، پژواک در قبال آن مسووليتى ندارد.

Visits: 0

The views expressed in this article do not necessarily reflect Pajhwok's editorial policy.

Author's brief introduction

author avatar

محمد شفیق همدم فعال مدنی، نویسنده و پژوهشگر ارشد امور سیاسی است. تماس با نویسنده: shafiqhamdam@

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

Pajhwok is interested in your story suggestions. Please tell us your thoughts by clicking here.

PAJHWOK MOBILE APP

Download our mobile application to get the latest updates on your mobile phone. Read more