Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

author avatar
17 Apr 2018 - 15:42
author avatar
17 Apr 2018 - 15:42

سال جاری؛ از طرف حکومت به نام سال “معارف” نامگذاری شده و رییس جمهور، مردم را در سراسر کشور به حمایت گسترده از تعلیم و تربیت فرزندان شان فراخوانده است. باوجود پیشرفت های چشم گیر تعلیم و تربیه در یک ونیم دهۀ اخیر، متاسفانه هنوزهم چالشهای بسیار جدی فرا راه معارف افغانستان وجود دارد که حل آنها نیاز به همکاری مشترک، عمیق و گستردۀ حکومت و مردم دارد و به تنهایی از عهده حکومت برنخواهد آمد.

مشکلات جدی در نصاب آموزشی، محرومیت سه و نیم میلیون کودک از آموزش در مناطق مختلف کشور، نا امنی های گسترده، پایین بودن ظرفیت علمی آموزگاران، محرومیت بسیاری از مکاتب از امکانات و تجهیزات مدرن آموزشی و…، بخشی از چالشهای جدی فرا راه آموزش و بهبود کیفیت و کمیت تعلیم وتربیه درکشور به حساب می رود.

امسال اما رییس جمهور و کابینه افغانستان، اعلان کرده است که تمام توان و امکانات را جهت غلبه براین چالشها و نا بسامانی ها به کار خواهند گرفت، ولی موفقیت آنها بستگی به میزان حمایت و مشارکت مردم دارد. فراخوان حمایت مردم از معارف که زمینه را برای موفقیت برنامه های دولت فراهم می کند، نشان از ضرورت انجام مسئولیت های متقابل حکومت و مردم است که بدون آن، تلاشها به بار نخواهد نشست و افغانستان همچنان از رفتن به سوی تحکيم پایه های توسعه، محروم خواهد ماند.

 

برنامه های حکومت درسال معارف:

اصلاحات دربخش معارف، به عنوان یکی  از برنامه های مهم و کلیدی حکومت طی سه سال گذشته همواره یاد شده است. رییس جمهور، رییس اجراییه و معاون رییس جمهور، همیشه از معارف به عنوان نقطه محوری اصلاحات و زمینه سازی برای توسعه پایدار و عبور از بحران و چالشهای کنونی یادآوری می کنند و امسال هرکدام از آنها، بر افزایش تلاشها جهت تقلیل مشکلات معارف تاکید کردند.

رییس جمهوری به مناسبت آغاز سال تعلیمی و نواختن زنگ مکاتب، به نکات برجسته ی اشاره کرد که می توان آنها را سرفصل اصلاحات نظام آموزشی درسال جاری عنوان داد:

  1. اعمار مکاتب بیشتر: رییس جمهور در مراسم آغاز سال نو تعلیمی گفت که 50% مکاتب متاسفانه ساختمان ندارد و به همین جهت مصمم است تا به مدت دوسال، شش هزار مکتب جدید اعمار نماید. وزارت های معارف، انکشاف دهات و شهرسازی، دراین راستا مسولیت گرفته اند تا این میزان مکاتب را در مناطق مورد نظر اعمار نمایند.
  2. مبارزه با فساد: وزارت معارف افغانستان از لحاظ آلودگی به فساد اداری همواره مورد انتقاد رییس جمهور قرار داشته و تاکید بر اصلاح آن دارد. برآورد دقیق کمی و کیفی معلمان شامل در سیستم آموزشی، استخدام معلمان جدید از طریق کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی، بازبینی و افزایش معاش معلمان طبق”طرزالعمل رتب و معاشات معلمین” و… جزء برنامه های اصلی حکومت برای مبارزه با فساد دراین وزارت گفته می شود.
  3. تلاش برای رسیدگی به معضل مسکن و فراهم کردن دسترسی به قرضه: رییس جمهور هرچند پذیرفته که برای حل معضل مسکن معلمین، دستاورد چندان نداشته؛ اما بازهم به وزارت شهرسازی و اداره اراضی کشور هدایت داده است تا معضل بی سرپناهی افراد نیاز مند(اعم از معلمین و مهاجرین و…) را در اولویت کاری خویش قرار داده و راه حلی برای آنها پیدا نمایند.

رییس جمهور، همچنین وعده داده است که برای فراهم کردن زمینه دسترسی معلمین به قرضه، تلاش کند و وزارت مالیه را دستور داده است تا باهمکاری خیرین و تجار، به تاسیس صندوق قرضۀ معلمین کمک کند.

  1. دسترسی به انترنت:  فراهم کردن انترنت به مکاتب مرکز و ولایات، یکی دیگر از برنامه های حکومت درسال جاری اعلان شده است. وزارت مخابرات و اداره تنظیم خدمات مخابراتی(اترا) مکلف شده است تا این سهولت را درمکاتب کشور فراهم ساخته و روند آن را تسریع نمایند. این برنامه امسال از کابل شروع شده و درحال گسترش است که به سرعت و تقویت رشد علمی شاگردان کمک خواهد کرد.
  2. حفظ الصحه: صحتمندی روانی و سلامتی جسمی، نقش کلیدی در آموزش شاگردان دارد؛ روی همین اصل، حکومت درنظر دارد تا به مسایل صحی شاگردان و مکاتب توجه جدی نماید. توزیع تابلت آهن، واکسن وقایوی دربرابرامراض، تقویت و توسعه برنامه های ورزشی، تهیه برنامه های غذایی درمکاتب و… بخشی از این برنامه ها به حساب می رود.
  3. بازگشایی مکاتب مسدود درمناطق نا امن: تخمین می شود که حدود یک هزار مکتب درسراسر کشور درمناطق جنگ زده مسدود باشد. حکومت وعده کرده تا این مکاتب را بازگشایی نموده و درتامین امنیت معلمان، شاگردان و مکاتب برنامه های جدی و جدید روی دست بگیرد.
  4. دسترسی شاگردان به کتب درسی: درسالهای گذشته، توزیع کتب درسی یکی از مشکلات جدی بود؛ اما با نظارت نزدیک و مستقیم رییس جمهور درسال جدید، به نظرمی رسد که این معضل ختم گردد. رییس جمهور گفته است که درهرماه، نشست مربوط به اصلاحات درمعارف کشور را مستقیما رهبری خواهد کرد و براصلاحات درتدوین و تدریس کتب درسی، از نزدیک نظارت دارد.

 

يادداشت: این مقاله بيانگر نظر نویسنده است، پژواک در قبال آن مسووليتى ندارد.

Visits: 0

The views expressed in this article do not necessarily reflect Pajhwok's editorial policy.

Author's brief introduction

author avatar

ضیا دانش استاد اقتصاد در پوهنتون میباشد.

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

Pajhwok is interested in your story suggestions. Please tell us your thoughts by clicking here.

PAJHWOK MOBILE APP

Download our mobile application to get the latest updates on your mobile phone. Read more